sâmbătă, 11 mai 2013

Tema de gandit.....


Cu cât eşti mai fericit, cu atât timpul trece mai repede, spunea  Plinius cel tanar , consul roman si apropiat al imparatului Traian.

Mii de ani mai tarziu, Albert Einstein a revolutionat lumea academica cu teoria timpului relativ. El a emis ideea ca Spaţiul şi timpul sînt „relative“, curgand în mod diferit pentru fiecare dintre noi.

Modul in care constientizam timpul este un mister pentru cercetatori. Nu s-a gasit o zona anume in creier dedicata perceptiei timpului. Avem un ceas biologic care ne ajuta sa ne reglam somnul, insa nu are niciun rol in estimarea secundelor, minutelor sau anilor.  Minutele, secundele sau anii sunt masurati diferit si in functie de varsta, studiile aratand ca batranilor li se pare ca timpul trece mai repede decat li se pare copiilor.
Indiferent de varsta insa, oricine “stie” cat de “scurta” este vacanta mult asteptata si cat de greu trece timpul cand asteapta in fata unui cabinet medical sau in trafic.

Un spectacol frumos, o petrecere sau intalnirile cu prietenii se termina nedrept de repede in timp ce cartile plictisitoare par ca nu au sfarsit.
Trecerea timpului este deci o problema de perceptie. Cand suntem veseli, multumiti, inconjurati de prieteni si facand lucruri care ne fac placere, timpul “zboara”. Cand suntem bolnavi, suparati, singuri sau cand trebuie sa facem lucruri neplacute, ziua pare ca nu se mai termina.

Asa cum facem deosebirea intre dulce si amar sau intre cald si rece, tot asa evaluam si trecerea timpului – timpul “frumos” zboara, timpul urat se “taraste”.
Fericirea pe care o simtim este forta care impinge nisipul in clepsidra cu care masuram timpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu